Blues News

Blues on monen lempimusiikkia, johon suhtaudutaan intohimoisesti. Blues News on suomalainen bluesin maailmaan johdatteleva lehti, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, jos blues on sinun juttusi ja jos haluat viedä harrastustasi vieläkin syvemmälle tasolle. Esittelemme tässä artikkelissa Blues News -lehden ja kerromme, millaisille lukijoille Blues News on suunnattu.

Blues News lyhyesti

Suomalainen Blues News eli lyhyemmin ja tuttavallisemmin pelkkä BN on aikakauslehti, joka keskittyy blues-musiikkiin sekä roots-musiikkiin. Lehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa ja sitä painetaan 1 500 kappaletta. Lehti on ilmestynyt jo vuodesta 1968, joten sillä on kunnia olla yksi maailman vanhimmista blueslehdistä. Lehden julkaisijana toimii Finnish Blues Society ry, joka kantoi aikaisemmin nimeä SAMY ry eli Suomen afroamerikkalaisen musiikin yhdistys. Finnish Blues Society ry:ltä löytyy myös oma levymerkki, joka on nimeltään Blue North Records. BN-lehden päätoimittajana toimii Maiju Lasola.

Lehden irtonumeron normaalihinta on 6,50 euroa ja 6 numeron määräaikaistilaus 42,00 euroa. Tähän hintaan saa tuhdin tietopaketin mielenkiintoisista musiikkiin liittyvistä teemoista. Hinnoista saa kuitenkin usein alennusta esimerkiksi Lehtiluukun sivuston kautta, jolloin Blues Newsin jutuista pääsee nauttimaan entistäkin edullisemmin. Esimerkiksi tällä hetkellä lehden irtonumero maksaa vitosen ja 6 numeron määräaikaistilaus 33 euroa.

Sivustollaan BN kertoo kunnioittavansa edesmenneiden artistien muistoa ja jos legendaariset blues-artistit kiinnostavat sinua, on Blues News hyvä lehti tiedon ja tunnelman ammentamiseen.

Lehdestä löytyy erilaisia vakiopalstoja sekä lehden aihepiiriin liittyviä maailman uutisia esimerkiksi Chicagosta ja Lontoosta. Lisäksi se tarjoaa laajoja ja mielenkiintoisia artikkeleita blues-artisteista sekä musiikkiin liittyvistä ilmiöistä ja levyistä. Lehdestä löytyy esimerkiksi mielenkiintoisia levyarvioita.

300. BN-lehden numero!

Tänä vuonna BN-lehdellä on erityisen suurta aihetta iloon ja juhlaan, sillä vuoden 2019 joulukuussa ilmestyy lehden 300. numero. Tämä on upea saavutus ja BN onkin yksi maailman vanhimmista yhä ilmestyvistä blues-aiheisista printtijulkaisuista. Lehden taival alkoi vuonna 1968 eikä sitä ole siitä lähtien pysäyttänyt mikään.

Juhlistaakseen tätä upeaa tapahtumaan BN järjestää useita BN300-tapahtumia, jotka saattavat kiinnostaa bluesin ystäviä. 5. lokakuuta lehden lukijoita hemmotellaan Blues Newsin Roots-miniristeilyllä, joka lähtee Helsingistä. Tapahtumapaikkana on Viking XPRS ja tapahtumasta löytyy monia mielenkiintoisia esiintyjiä, kuten Nieminen & Litmanen, Million Dollar Tones sekä Whistle Bait. Risteily maksaa 26 € per henkilö ja hinta sisältää B2P-hytin. Viking Club -jäsenet pääsevät matkaan vieläkin edullisemmen, 22 eurolla. Risteily kestää 12 tuntia.

Illan erästä pääesiintyjää Nieminen & Litmanen -duoa pidetään yhtenä 2000-luvun omaleimaisimmista kotimaisista instrumentaaliduoista. Duo yhdistää ennakkoluulottomasti rummut ja Hammond-urut ja soittaa muun muassa 60-70-luvun rhythm’n’bluesia. Duon uruista vastaa Sami Nieminen ja rummuista Juha Litmanen.

Illan toinen pääesiintyjä Million Dollar Tones esittää muun muassa 50-luvun rhythm’n’bluesin klassikkokappaleita, joita aikoinaan tuotettiin Cosimo Matassan studiosoundilla New Orleansissa. Million Dollar Tones on perustettu 2010-luvulla ja siinä vaikuttaa 7 artistia. Tätä yhtyettä pidetään alansa kansainvälisen tason suunnannäyttäjänä. Yhtyeen laulajana toimii Antti Pajula, kitarasta vastaa Albert Hallikainen, tenorisaksofonista vastaa Ari Toivonen, baritonisaksofonista Petri Rinta-Opas, bassosta Kimmo Lehtola, rummuista Janne Nieminen ja perkussiosta sekä huuliharpusta Mikle Ylipekka. Million Dollar Tones on noussut tunnetuksi Crazy! sekä That’s Right! -pitkäsoitoistaan, joista ensiksi mainittu on vuodelta 2016 ja toisena mainittu vuodelta 2019.

Illan kolmas pääesiintyjä Whistle Bait viettää jo 35-vuotisjuhliaan. Yhtyeessä laulajana ja rytmikitaran soittajana toimii Vesa Haaja, soolokitarasta vastaa Vesa Tynkkynen, koskettimista Kim Drockila, tenorisaksofonista Juho Hurskainen, bassosta Lasse Sirkko sekä rummuista Juha Tynkkynen.

BN-lehden upean taipaleen juhlinta ei toki rajoitu pelkkään risteilyyn, vaan tarjolla on kaikkea muutakin mukavaa, muun muassa Malmitalolla järjestettävä Root-viikonloppu 18. – 19. lokakuuta 2019. Monia mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia tapahtumia on jo ehditty nähdäkin BN-lehden viettäessä ansaittuja juhliaan, mutta paljon mukavaa ja mielenkiintoista blues-aiheista tapahtumaa on vielä edessäpäin!