Bluesin rytmi tuntuu olevan monilla verissä ja musiikki onkin vielä nykyäänkin erittäin suosittua eikä se ole suostunut taipumaan rockin ja popin valta-aseman edessä. Blues-musiikilla on myös mielenkiintoinen historia, johon luomme katsauksen tässä artikkelissa.
Blues-musiikin juuret
Blues-musiikin varhaisimpien juurten voidaan katsoa ulottuvan Länsi-Afrikkaan. Etenkin 1700-luvulla alueelta kuljetettiin väestöä työskentelemään orjina Yhdysvalloissa. Erityisen runsaasti afrikkalaistaustaista väestöä siirtyi asumaan Mississippijoen suistoalueelle auttamaan alueen maanviljelijöitä ja puuvillankasvattajia. Työtä tehdessään orjat lauloivat työlauluja, joista kehittyä lopulta blues-musiikin varhaismuoto. Alussa blues oli tärkeä osa köyhän mustan väestön vapaa-aikaa.
Traditiosta alkoi pian kehittyä erilaisia haaroja sekä tyylilajeja. Näissä esiintyi alueellista vaihtelua. Joidenkin arvioiden mukaan blues olisi syntynyt noin 1870 – 1900 välisenä aikana, mutta ensimmäiset konkreettiset todisteet bluesin synnystä ajoittuvat vuodelle 1903. Tuolloin W. C. Handy, säveltäjä itsekin, kuuli kun tummaihoinen kitaransoittaja lauloi rautatieasemalla bluesia.
Osa teoreetikoista on sitä mieltä, että blues ja sen kehittyminen liittyisivät oleellisesti aikaan, jolloin orjat vapautettiin ja että juuri orjien vapautumisella oli suuri merkitys bluesin synnylle. Modernin kantrimusiikin katsotaan syntyneen samaan aikaan kuin blues, mikä on mielenkiintoista, sillä näin sekä musta että valkoinen väestö saivat oman musiikkityylinsä lähes samaan aikaan. Sekä modernia kantrimusiikkia että bluesia päästiin nauhoittamaan ensimmäistä kertaa 20-luvulla. Musiikkibisneksen saralla bluesia alettiin kutsua race music -termillä eli rotumusiikiksi ja kantrimusiikkia hillbilly music -termillä, jolla viitattiin valkoisten musiikkiin.
Vaikka orjuus olikin purettu, näkyi rotuerottelu vielä vahvana amerikkalaisessa yhteiskunnassa eikä musiikki tehnyt tässä suhteessa poikkeusta. Vasta hieman myöhemmin blues soitti itsensä myös valkoihoisen yleisön sydämiin.
Blues ennen Toista maailmansotaa
Ensimmäiset blues-nuotit julkaistiin 1910-luvulla eli ennen kuin bluesia oli edes ehditty äänittää. Blues-nuoteista toivottiin nuottipajoissa uutta rahasampoa.
20-luvulla blues oli merkittävä ja tärkeä ilmiö amerikkalaisessa ja afroamerikkalaisessa populaarikulttuurissa ja -musiikissa. Tällöin se alkoi tavoittaa myös valkoihoista yleisöä. W. C. Handy oli aikakauden tärkeä tekijä blues-musiikin saralla. Ennen Toista maailmansotaa kehittyi bluesista erilaisia muotoja, kuten country blues, city blues, Memphis blues, Boogie woogie sekä Jump Blues.
Bluesin sähköistyminen Toisen maailmansodan jälkeen
Toisen maailmansodan jälkeen blues alkoi sähköistyä. 40-luvulla moni Etelässä asunut musta köyhälistöperhe alkoi siirtyä pohjoisen teollisuuskaupunkeihin, kuten Chicagoon. Matkaan lähdettiin parempaa elintasoa toivoen. Samalla blues matkasi mustan köyhälistön mukana näiden kaupunkien mustien suosimiin kaupunginosiin. Texas, Detroit ja Chicago saivat omat mustat kaupunginosansa sekä tuliaisina bluesin rytmit. Chicago oli merkittävä kaupunki sähköisen blues-tyylin synnylle. Tässä tyylissä bluesia sähköistettiin jopa sähkökitaran avulla. Toisaalta bluesia soitettiin myös pianolla, bassolla sekä huuliharpulla. Bluesista tuli entistä voimakkaampaa, yhtyepainotteisempaa sekä kiihkeämpää. Samalla se alkoi kerätä yhä enemmän suosiota. Rhythm and blues on yksi tämän aikakauden suosituista populaarimusiikkityyleistä. 50-luvulla Chicago oli jo bluesin keskus. Suosittuja artisteja olivat esimerkiksi Jimmy Reed, Willie Dixon sekä Muddy Waters.
60-luvulla valkoihoisten sydämiin
Toden teolla blues soitti itsensä valkoihoisen yleisön sydämiin 60-luvulla. Myös nuoret brittimuusikot alkoivat kiinnostua bluesista ja blues levisi Brittien musiikkielämään, sen merkittäväksi osaksi.
Blues 70- ja 80-luvulla
70-luvulla bluesbuumi alkoi hiipua sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Myös blues-esiintyjien saralla elettiin hiljaiseloa. 80-luvulla Yhdysvaltojen afroamerikkalaiset alkoivat jälleen paikoitellen kiinnostua uudelleen bluesista. Onkin mielenkiintoista nähdä, herääkö blues uuteen kukoistukseensa, kun suvaitsevaisuudesta on tullut uusi normi ja kun entisten orjien jälkeläiset alkavat kenties tutustua entistä lähemmin omiin juuriinsa ja historiaansa.
Tunnettuja blues-kappaleita
Jos pidät bluesista, tunnet luultavasti Albert Kingin esittämän ja Booker T. Jonesin sekä William Bellin yhteistyössä kirjoittaman Born Under a Bad Sign -kappaleen. Kyseessä on nimittäin blues-standardi, joka on erityisen tunnettu bluesin ystävien keskuudessa. Muita tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Dust My Broom, Five Long Years, Hide Away, Key to the Highway sekä I’m Your Hoochie Coochie Man.